Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Μαφιόζικες Υποθέσεις



    Θα μπορούσε να είναι ένα υποθετικό επεισόδιο από το Νονό νούμερο 1 ή το Νονό νούμερο 2. Ο τρίτος –είν’ αλήθεια- δεν ήταν εφάμιλλος με τους προηγούμενους.
    

    Ο Νονός, αμίλητος και σκεφτικός, ακούει τα πρωτοπαλίκαρά του, τους υπεύθυνους των περιοχών, τους γιούς του και τον Robert Duvall, τον δικηγόρο της Οικογένειας, να καταφέρονται ενάντια στον Λόλο, τον γαμπρό του.
    Τούτος δώ έχει αναλάβει την νέα αγορά των ναρκωτικών κι έχει δημιουργήσει ένα  τεράστιο χάος. Τρομοκρατεί τις γειτονιές, εκθέτει δημόσια τη Φαμίλια, έχει φέρει αναστάτωση στις καλές σχέσεις με την αστυνομία. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης είναι ανήσυχος και νευρικός.
    Ο Λόλο? Πολύ «γρήγορος» πολύ φιλόδοξος, πολύ βλάκας! Έχει δημιουργήσει ένα κράτος εν  κράτει μέσα στην Οικογένεια. Έχει δικούς του ανθρώπους, μια περίεργη ελεεινή φάρα από ασεβή και αλαζονικά παλιόπαιδα, που δεν σέβονται την ιεραρχία και είναι αποκλειστικά υπόλογοι σ’ αυτόν, όχι στην Οικογένεια. Είναι πλέον φανερό: δουλεύει για τον εαυτό του, υποσκάπτει τον Νονό και εποφθαλμιά τη θέση του.
    Σε μια στιγμή, ο Κορλεόνε, σκύβει δεξιά προς τον γιό του, τον James Caan: «Να τελειώνουμε μ’ αυτόν Τζίμμυ» λέει κουρασμένα.  "Αρκετά!"
    «Φέρε μου, μετά, τον τάδε, τον τάδε και τον δείνα απ’ τους δικούς του να τους μιλήσω.  Μ’ αηδιάζει όλη αυτή η φάμπρικα που ‘χουν στήσει Τζίμμυ, αλλά έχει πολλά λεφτά. Δεν μπορούμε να κάνουμε πια πίσω!»
    «Στείλε μετά τον θείο Πάολο στη χήρα του και πές του να κάνει ότι μπορεί για να την ησυχάσει.»
    «Έπειτα βάλε τον Αλμιράντε που είναι γλυκομίλητος να πάρει τον Paul Keegan στη Διεύθυνση της Αστυνομίας και να ζητήσει συγνώμη για τα προχθεσινά και να του πει ότι το θέμα διευθετήθηκε.»

    Απλά ο Νονός του Φράνσις Φορντ Κόππολα! Πραγματεία πάνω στη συσσώρευση του πλούτου και την φύση της ηγεμονίας. Η Μαφία σαν πεμπτουσία του καπιταλισμού. Και μια ωραία σπουδή πάνω στο κράτος: Αν η Μαφία είναι η «παράνομη»  το κράτος είναι η «νόμιμη» συμμορία.
     Νονός νούμερο 1 και νούμερο 2. Ο τρίτος – πράγματι- όχι και τόσο καλός!

     Πάντως ο Δον Κορλεόνε αλλά κι ο γιός του ο πιο ταλαντούχος ήξεραν τα μυστικά της διακυβέρνησης…
                                                                                               
                                                                                              Β.Η

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣ ΥΠΟΓΕΙΟ (με προσοχή να μη χτυπήσετε το κεφάλι σας!)

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...